Black Friday: Veilig online betalen doe je zo

Black Friday is een Amerikaans concept en geeft in Amerika het startschot van het kerstseizoen. Ondanks de benaming is het geen officiële feestdag en kunnen er ook koopjes gedaan worden op de dagen vóór en ná Black Friday.

Anno 2020 kunnen ook de webshops dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Black Friday is dan ook één van de ‘topdagen’ voor de ecommerce.  Bijgevolg is deze periode ook een topdag voor oplichters en hackers, wees daarom steeds op je hoede wanneer je wil overgaan tot een online aankoop. Wij geven jou alvast enkele tips mee!

1. CONTROLEER HET WEBADRES

Ga na of een website extra maatregels getroffen heeft om jouw persoonlijke gegevens te beschermen. Dit zie je wanneer de url wordt vooraf gegaan met een slotje en https://.

2. DOE ONDERZOEK NAAR ONBEKENDE WEBSHOPS

Ga je voor de eerste keer een webshop gebruiken voor een online aankoop? Lees reviews op de website, maar ook op andere websites zoals Trustpilot! Zo kom je te weten of jouw voorgangers een positieve of negatieve shopervaring hadden.

3. KIJK UIT VOOR PHISHING MAILS

Black Friday is de ultieme dag voor hackers om phishing mails  uit te sturen. Onze mailbox wordt namelijk overspoeld met kortingscodes en mooie promoties. Wees daarom ook vandaag op jouw hoede en verwijder verdachte mailings zonder bestanden of linken te openen.

4. GEBRUIK VEILIGE BETAALMETHODES

De meeste webshops hebben een kwaliteitslabel zoals bijvoorbeeld BeCommerce en bieden meerdere betaalmethodes aan. Kredietkaarten waarbij het invoeren van een code vereist is, blijft de veiligste betaalmethode van het moment. Dit omdat je aankoop verzekerd is. Wanneer de verkoper niet kan bewijzen dat jouw artikel werd verstuurd, krijg je het geld terug.

Wees dus steeds op je hoede wanneer je een online aankoop vericht. Hoe mooi de online aanbieding ook mag zijn, onvoorzichtigheid kan grote gevolgen hebben!