Geef identity theft geen kans

Zoals de naam het zelf zegt gaat het bij identity theft over het stelen van iemands identiteit. Vaak wordt er gedacht dat dit iets is dan enkel bij welstellende personen kan gebeuren, maar niets is minder waar. Omdat dit steeds vaker voorkomt en identity theft één van de snelst groeiende misdaadproblemen is, besteden we hier als security experts graag de nodige aandacht aan.

Identity theft komt in verschillende vormen voor en in de meeste gevallen blijf je als slachtoffer achter met schade aan je financiën, reputatie en/of levensonderhoud. Daarom is het voor jou belangrijk dat je weet wat het is én nog belangrijker, hoe je dit kan voorkomen. 

5 VERSCHILLENDE VORMEN VAN IDENTITY THEFT

1. FINANCIAL IDENTITY THEFT​

Dit is vaak de eerste vorm van identity theft waaraan gedacht wordt. Niet onlogisch aangezien ‘geld’ heel vaak de drijfveer is om iemands identiteit over te nemen.Wanneer je aan identity theft denkt, denk je misschien onmiddellijk aan het plunderen van iemands bankrekeningen en/of kredietkaarten. Er zijn echter nog heel wat andere zaken mogelijk wanneer hackers over voldoende persoonlijke informatie beschikken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in jouw naam kredietkaarten of leningen aanvragen. Je kan je wel inbeelden dat dit grote gevolgen kan hebben voor iemands financiële situatie.

2. MEDICAL IDENTITY THEFT

Hierbij wordt jouw identiteit overgenomen met als doel gratis gezondheidszorg, behandelingen of medicatie te verkrijgen in jouw naam. Een ander doel kan zijn om terugbetalingen te verkrijgen van bijvoorbeeld een valse ziekenhuisopname. Naast financiële gevolgen kan dit ook gevolgen hebben voor jouw gezondheid, denk hierbij maar aan een foute diagnose of de verkeerde gezondheidszorg als gevolg van foutieve medische gegevens.

3. CRIMINAL IDENTITY THEFT

Wanneer iemand een misdaad begaat en jouw persoonsgegevens doorgeeft bij een aanhouding of arrestatie, valt dat onder criminal identity theft. Dit kan gevolgen hebben voor jou als slachtoffer in de vorm van een strafblad, problemen met het vinden van een job of met de wetshandhaving.

4. SOCIAL SECURITY IDENTITY THEFT

Heb je gemerkt dat je jouw socialezekerheidskaart kwijt bent? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij de lokale politie en zorg ervoor dat je een vervangkaart krijgt. Het verlies kan namelijk grote gevolgen hebben. Personen met slechte intenties kunnen met behulp van deze kaart heel wat persoonlijke informatie verkrijgen en jouw identiteit gebruiken om bijvoorbeeld leningen of kredietkaarten op jouw naam aan te vragen.

5. SYNTHETHIC IDENTITY THEFT

In tegenstelling tot de andere vormen van identty theft wordt hierbij een nieuwe identiteit samengesteld op basis van verschillende slachtoffers. Het gaat hierbij telkens om een persoon wiens krediet wordt gestolen, maar de persoonsgegevens die hiervoor gebruikt worden kunnen van iemand anders afkomstig zijn. Met hun nieuwe identiteit kunnen ze opnieuw leningen of kredietkaarten aanvragen, gebruik maken van diensten,..

HOE BEKOMEN CRIMINELEN DE BENODIGDE INFORMATIE

 • Fysieke kaarten waar persoonsgegevens op terug te vinden zijn.
 • Documenten met persoonsgegevens in het vuilnis.
 • Persoonsgegevens op de harde schijf van oude toestellen.
 • Persoonsgegevens op sociale media of op het internet.
 • Phishing mails.

HOE BESCHERM JE PERSOONSGEGEVENS

 • Monitor je rekeningen en transacties
 • Zorg ervoor dat de data op je smartphone goed beveiligd is, maar zorg evengoed voor je fysieke kaarten waar persoonsgegevens op terug te vinden zijn
 • Let op voor phishing mails
 • Zorg voor sterke paswoorden
 • Shop slim online
 • Last but not least: Bevries rekeningen zodat je jezelf steeds moet identificeren aan de hand van een geboortedatum, sociale zekerheidsnummer of andere persoonlijke informatie die enkel jij kan weten.

Wil je meer informatie over hoe je de persoonsgegevens van jouw medewerkers, vertrouwelijke documenten, oude harde schijven of andere informatie binnen jouw bedrijf kan beschermen? Ons dochterbedrijf ShieldIT is gespecialiseerd in security en helpt jou hier graag met verder. Neem contact op voor meer informatie.