Thuiswerken en cybersecurity: waar je op moet letten

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen rond het Coronavirus zijn bedrijven verplicht om hun medewerkers zo veel mogelijk van thuis uit te laten werken, indien de functie dit toelaat. Sommige bedrijven zijn hier volledig op voorbereid en beschikken over de kennis en tools om dit mogelijk te maken. Andere bedrijven moeten op zoek naar creatieve oplossingen om dit zo snel mogelijk te integreren binnen hun bedrijf.

Thuiswerk is meer dan alleen maar een laptop aansluiten op de internetverbinding bij jou thuis. Het is de uitgelezen kans voor hackers om op een relatief gemakkelijke manier toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie. Daarom delen we enkele tips om ook van jouw home office een veilige ruimte te maken en hackers geen kans te geven!

1. STEL EEN REMOTE WORK POLICY OP

Ben je een bedrijfsleider en moet je er op dit moment voor zorgen dat jouw werknemers zo optimaal mogelijk van thuis kunnen werken? Stel dan een remote work policy op! Het succes van thuiswerk staat of valt namelijk met duidelijke afspraken. Maak daarom een duidelijk document waarin alle verwachtingen en richtlijnen duidelijk in staan opgeschreven. Hoe moeten ze bijvoorbeeld thuis inloggen om toegang te krijgen tot alle documenten? Zorg er ook steeds voor dat er iemand beschikbaar is tijdens de werkuren om problemen of vragen omtrent thuiswerk  te behandelen en te beantwoorden.

2. DUBBELE AUTHENTICATIE OF TWO-FACTOR AUTHENTICATION (2FA)

De meesten onder ons weten waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om een sterk paswoord te kiezen dat idealiter 8 karakters lang is en bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is het ook belangrijk om voor ieder account een ander paswoord te kiezen.  

Maar wist je dat wanneer je thuiswerkt, je best ook kiest voor een dubbele authenticatie? Dit houdt in dat je naast jouw wachtwoord ook nog op een andere manier moet verifiëren dat jij het bent alvorens je toegang krijgt. Vaak is dit een code die je ontvangt via jouw smartphone.

3. VEILIG NETWERK, ANTIMALWARE, ANTIVIRUS

Zorg voor het gebruik van een beveiligde wifiverbinding. Deel je de verbinding met anderen? Overweeg dan om een netwerkverbinding aan te maken alleen voor jouw werkgelegenheden. Indien de optie is ingebouwd bij jouw router is een extra aankoop niet nodig.

Ben je genoodzaakt om jouw persoonlijke computer van thuis te gebruiken en is deze niet voorzien van up-to-date antivirus of -malware software? Dan loop je extra kans om getroffen te worden door virussen of malware. Zorg er dus zeker voor dat je deze installeert alvorens aan de slag te gaan met confidentiële en bedrijfsgevoelige informatie!

4. VERSLEUTEL MAILBERICHTEN

Je staat er misschien niet bij stil, maar de mails die je verstuurt worden steeds gelezen door service providers. Door jouw mails te encrypteren zal de inhoud enkel toegankelijk zijn voor jou en de ontvanger. Dit verkleint de kans op het onderscheppen van mails door hackers. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in deze blog!

5. PHISHING MAILS

Zoals we in één van onze vorige blogs aangaven, houden hackers van trends en crisissenWe kunnen daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf bewust te zijn van de mogelijke gevaren van phishing mails, ook wanneer je van thuiswerkt.

Omdat wij als mensen vaak als eerste reactie hebben om een bijlage te openen of op een link te klikken, vergt het enigszins wat zelfcontrole om dit niet te doen. Of het nu gaat over een mailing over het coronavirus of een mail afkomstig van een onbekende afzender over de nieuwe maatregelen binnen jouw bedrijf, wees steeds op je hoede. Lees hier waar je op moet letten bij verdachte mailingen.

6. BACK-UP PERSOONLIJKE EN BEDRIJFSGEVOELIGE INFORMATIE

Maak telkens een back-up conform de regels bij jouw bedrijf. Mochten hackers dan toch toegang krijgen tot jouw persoonlijke en/of bedrijfsgevoelige data en deze verwijderen, is het mogelijk om deze data terug te zetten. Meer informatie over het back-uppen van data binnen jouw bedrijf vind je hier.

Mocht je nog met vragen zitten omtrent de cybersecurity binnen jouw bedrijf mag je steeds contact met ons opnemen. Wij helpen jou graag verder in deze niet-alledaagse tijden!