6 tips voor werknemers om data online te beschermen

In een wereld waar cyberaanvallen dagelijks plaatsvinden, is databescherming nog nooit zo belangrijk geweest. In deze blog geven wij u daarom enkele tips om uw persoonlijke gegevens en/of bedrijfsdata online te beschermen.

1. Kijk uit voor phishing

Wie nog nooit van phishing-aanvallen heeft gehoord, heeft de laatste jaren waarschijnlijk onder een steen geleefd. Het is een algemeen bekende en vaak gebruikte techniek van hackers om persoonlijke informatie of zelfs geld te bemachtigen van hun slachtoffers.

Hackers maken hierbij gebruik van links of bijlagen in e-mails, social media posts, berichten,… met als doel hun potentiële slachtoffer persoonlijke gegevens te laten delen of een bestand te downloaden op (één van) hun apparaten.

Wees daarom altijd voorzichtig met het klikken op een onbekende link of bijlage, zelfs als de zender er niet verdacht uitziet. Sommige hackers doen namelijk veel moeite om er legitiem uit te zien om hun kansen op ‘succes’ te vergroten.

Wil je meer weten over hoe je een phishing aanval kunt herkennen? Lees dan zeker deze blog.

2. LEER JEZELF AAN UNIEKE, STERKE PASWOORDEN TE GEBRUIKEN

Het is niet gemakkelijk om telkens een uniek en sterk wachtwoord te verzinnen én te onthouden voor een nieuw account. Helaas is dit wel een absolute must om uw gegevens optimaal te beschermen tegen hackers. Wachtwoordgenerators en wachtwoordmanagers bieden hier de oplossing.

Wachtwoordgenerators helpen om willekeurige, sterke wachtwoorden voor uw accounts te creëren. Hierbij kunt u zelf kiezen welke elementen aan uw nieuw wachtwoord moeten worden toegevoegd. Denk hierbij aan hoofdletters, speciale tekens en cijfers.

Wachtwoordmanagers helpen u om deze wachtwoorden op een veilige manier op te slaan (en te ‘onthouden’). U hoeft enkel één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot alle andere wachtwoorden die in uw persoonlijke manager zijn opgeslagen. Het is hierbij ook mogelijk om uw manager te delen met anderen op voorwaarde dat u beide het algemene wachtwoord vanbuiten kent.

Meer weten over sterke wachtwoorden? Lees deze blog over wachtwoorden en passphrases.

3. DEEL NIET JE HELE LEVEN OP SOCIALE MEDIA

Je zal versteld staan wat mensen met de verkeerde intenties kunnen doen met de beschikbare informatie op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan mailadressen, belangrijke locaties, familieleden, hobby’s,… en ga zo maar door. U ziet er misschien geen kwaad in wanneer u een foto van uw deugddoende vakantie in Spanje deelt, maar dit kan het groen licht zijn voor iemand die afwacht om bij u thuis in te breken.

4. SLA GEEN BELANGRIJKE INFORMATIE OP ZONDER WACHTWOORD

Veel mensen bewaren persoonlijke informatie en wachtwoorden onbewaakt op hun computer, smartphone, tablet,… in een word document, excel bestand of zelfs een sticky note. Dit is natuurlijk helemaal niet veilig. Deze informatie kan gemakkelijk gestolen worden wanneer u éénvan uw apparaten onbeheerd achterlaat of wanneer een hacker erin slaagt om toegang te krijgen tot apparaten en de bijhorende data.

5. NIETS IS GRATIS

Wenst u een ‘gratis’ applicatie voor uw smartphone te downloaden? Wees u er dan van bewust dat niets gratis is! In ruil voor het gebruik van deze applicatie moet u waarschijnlijk een account aanmaken of toegang verlenen tot gebruikersgedrag, locatie, Facebook-profiel,… Neem de tijd om het privacybeleid grondig te lezen voordat u blindelings de applicatie installeert op uw toestel.

6. GEBRUIK EEN VPN VOOR ALLE WERKGERELATEERDE TAKEN

Virtual Private Network of kortweg ‘VPN’, brengt een beveiligde verbinding tot stand tussen uw toestel en het internet. Niet alleen laptops of desktops kunnen gebruik maken van een VPN-verbinding, het is ook mogelijk met smartphones en tablets.

Wanneer u verbonden bent met een VPN, wordt al uw dataverkeer versleuteld en is het dus niet leesbaar voor derden. Dit maakt een VPN-verbinding de ideale manier om privé en veilig op het internet te surfen.

Let wel, ook al zorgt een VPN-verbinding voor een extra beschermingslaag tegen cyberaanvallen, je bent nooit 100% beschermd. Het is voor hackers nog steeds mogelijk om een aanval te plegen indien zij in het verleden toegang kregen tot logingegevens of bijvoorbeeld met behulp van een phishing aanval. Ook hier is dus voorzichtigheid nodig!

De bescherming van persoonlijke en zakelijke gegevens begint bij jezelf. Informeer daarom naar de mogelijke risico’s en veelgebruikte cyberaanvallen. Zo ken je de beste praktijken om jouw gegevens te beschermen tegen cybercriminelen en weet je waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld een verdachte e-mail ontvangt. Voel je de nood aan een veiligheidstraining binnen jouw bedrijf? Benadruk dan zeker het belang van een goed opgeleid team wanneer je een voorstel doet aan jouw baas/bazen.