6 redenen waarom je een cloud migratie naar de cloud moet overwegen

De Cloud is anno 2020 niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. We zien dan ook dat veel bedrijven reeds de stap naar de private, public of hybrid cloud maakten en dat bij anderen dit puntje bovenaan de agenda staat, klaar om uitgevoerd te worden. Hoor jij bij de laatste groep en heb je nog een laatste duwtje in de rug nodig om jezelf te overtuigen? Lees dan zeker verder, wij zetten enkele voordelen voor jou op een rij!

1. FLEXIBILITEIT

Dit is, vinden we persoonlijk, één van de grootste voordelen van de Cloud. Als zaakvoerder weet je namelijk nooit wat de toekomst voor jouw zal brengen. Zal er groei zijn of moet je noodgedwongen inkrimpen? Wanneer al je data en applicaties on premise staan, wordt het moeilijk om met deze veranderende omstandigheden om te gaan. De Cloud daarentegen is flexibel waardoor je de capaciteit eenvoudig kan verhogen of verlagen.  

2. KOSTENVERSCHUIVING

Omdat je bij Clouddiensten enkel betaalt voor datgene waar je gebruik van maakt zien we bij een migratie van on premise naar de cloud een kostenverschuiving. Waar je bij een on premise opslag zowel CAPEX- en OPEX-kosten hebt, zie je dat dit bij cloudopslag verschuift naar (voornamelijk) OPEX-kosten.

CAPEX-KOSTEN

CAPital EXpenditures (kapitaaluitgaven) of CAPEX-kosten duidt op de kosten voor ontwikkeling of levering van niet-verbruikbare onderdelen van een product of dienst. Met andere woorden het is iets dat eenmalig wordt aangekocht zoals:

  • Fysieke servers
  • Routers
  • Fysieke opslagruimte
  • Koelsystemen

OPEX-KOSTEN

OPerating EXpenses (operationele kosten) of OPEX-kosten duidt op de terugkerende kosten die een bedrijf maakt voor diensten of producten zoals:

– Elektriciteit
– Internet
– Onderhoud van hardware
– Personeelskosten
– …

3. AUTOMATISATIE

Automatisering is een logisch gevolg wanneer je voor een Cloudstrategie kiest binnen jouw bedrijf. Het zorgt ervoor dat processen gemoderniseerd kunnen worden en dat data optimaal benut zal worden. De IT-afdeling kan door de automatisatie profiteren van ‘gewonnen’ tijd die ze kunnen gebruiken om extra waarde toe te voegen en tijdig te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Als bedrijf moet je automatisatie dus niet beschouwen als ‘iets dat het werk afneemt van jouw mensen’, maar wel als ‘iets dat jouw mensen ondersteunt en hen ontlast van routinewerk’.

4. SCHAALBAARHEID

We haalden het reeds kort aan: de Cloud biedt je als bedrijf de mogelijkheid om te upscalen of downscalen wanneer je maar wilt. In tegenstelling tot de on premise opslag hoef je jezelf niet voortdurend af te vragen of je opslag te groot of te klein is omdat het zich aanpast aan jouw noden op dat moment. De verschuiving naar de Cloud biedt ook voordelen voor kleinere bedrijven. Zij profiteren van deze nieuwe infrastructuur dankzij het ‘you only pay for what you use’ principe.

5. SECURITY

Veiligheid is één van de bekommernissen die we vaak bij klanten naar boven horen komen wanneer ze overwegen om te migreren naar de Cloud. Toch willen we benadrukken dat dit niet nodig is omdat iedere Cloudprovider over een team van experts beschikt dat zich dagelijks bezighoudt met het opvolgen van nieuwe trends en ontwikkelingen binnen cybersecurity. Met andere woorden: doordat zij hierin gespecialiseerd zijn en over verschillende klanten beschikken, kunnen zij hiervoor veel meer tijd en geld vrijmaken dan dat jij als bedrijf zou kunnen. Natuurlijk is er nooit 100% garantie dat er geen cyberaanval zal plaatsvinden, maar de kans is veel kleiner.

6. DISASTER RECOVERY

Data is het nieuwe goud en moet met de nodige veiligheid gewaarborgd blijven. We hoeven je dus niet te vertellen dat het geen overbodige luxe is om binnen jouw bedrijf in te zetten op data contitnuity en laat de Cloud hier nu perfect voor zijn! Waarom? Omdat de betrouwbaarheid en de schaalbaarheid hiervan volledig op punt staat en het herstellen van je data en servers na een incident in no time kan gebeuren. Zo beperk je de downtime van jouw business en kan je snel terug aan de slag!

Wil je zelf de sprong naar de Cloud maken? Wens je nog aanvullende informatie? Neem dan zeker contact met ons op. Wij overlopen samen met jou alle mogelijkheden van de (hybrid) cloud en bekijken hoe we de migratie binnen jouw bedrijf het beste kunnen aanpakken.