Fashion Retailer Modemakers kiest voor future-proof storage én eenvoud in beheer

Modemakers is een fashion retailer in België (Vlaanderen) die focust op lokale verankering en een unieke winkelbeleving. Modemakers heeft 11 winkels en is heeft zijn hoofdzetel in Temse. Het is een multimerkenwinkel die kleding voor vrouwen, mannen en kinderen verkoopt.

Logo Modemakers

Modemakers

Fashion Retailer

Modemakers is een fashion retailer in België (Vlaanderen) die focust op lokale verankering en een unieke winkelbeleving. Modemakers heeft 11 winkels en is heeft zijn hoofdzetel in Temse. Het is een multimerkenwinkel die kleding voor vrouwen, mannen en kinderen verkoopt.

VMWARE FOOTPRINT

  • VMware vSphere®
  • VMware vSAN™
  • VMware vCenter Server®
  • Dell vSAN Ready Nodes

Modemakers is een Belgische modespecialist die vandaag 11 kledingwinkels telt. De ambitie is om klanten persoonlijk kledingadvies te geven en hen met hun winkelconcept – in een huiselijke en vintage stijl – een unieke winkelervaring te bieden die beter is dan online winkelen. Daarbij kiezen ze in hun communicatie – zowel instore als voor online en offline marketing – onder meer voor eigen foto’s naast de gebruikelijke standaardfoto’s die de kledingfabrikanten aanbieden. Dat heeft een impact op IT en de opslagcapaciteit werd de bottleneck. Modemakers vertrouwde op partner ePact om een storage oplossing te bieden die meer capaciteit bood in een stabiele omgeving en tegelijkertijd eenvoudig te beheren was. De keuze viel op vSAN for ROBO.

MODE VOOR IEDEREEN, MET FOCUS OP BELEVING

Zoals elke KMO startte Modemakers klein. Huidig CEO Patrick D’Eer startte in 1986 een eerste kledingzaak in Puurs. Sindsdien breidde Modemakers uit tot een keten van 11 winkels. Het doel van de groep is een stabiele speler zijn in de sector, met lokale verankering én focus op de fysieke winkels. De groep draait momenteel een omzet van 25 miljoen euro en heeft zo’n 100 medewerkers in dienst.

Voor Modemakers is IT een strategische factor die de unieke meerwaarde van het bedrijf voor de klanten ondersteunt en van cruciaal belang is om het bedrijfsproces soepel te laten draaien. “Het proces heeft voorrang op technologie”, vertelt It-manager Giovanni Govaerts. “We zullen dus niet zomaar meedoen aan hypes zoals een 3D digitale paskamer. Enerzijds is dit niet economisch rendabel (dat is een grote investering met weinig extra omzet voor ons) en anderzijds is de winkelbeleving met huiselijke vintage setting – die ons onderscheidt van de concurrentie – belangrijk voor onze klanten.”

OPSLAGCAPACITEIT WORDT BOTTLENECK

In de vorige setting, voordat VMware vSAN werd geïmplementeerd, werd opslag een issue. “Om onze eigen stijl te tonen op onze website en in elke marketing asset, gebruiken we bewust meer dan alleen de stockfoto’s die de kledingmerken aanbieden. Om een uniform geheel te vormen, maken onze fotografen verschillende opnames van elk kledingstuk dat in onze winkels komt”, vertelt Giovanni. De laatste jaren is het opslaan van eigen foto’s exponentieel gegroeid, waardoor de vorige setting haar limieten bereikte.

Modemakers heeft – net zoals vele kmo’s in de Belgische economie – een klein IT-team, maar heeft toch stevige IT-prestaties nodig om concurrerend te blijven. En vanwege de beperkte omvang van het team moet elke nieuwe oplossing eenvoudig te beheren systemen zijn en stabiel zijn. Modemakers is weliswaar niet bereid om vermogen op te offeren in de naam van gebruiksgemak. De oplossing moet dus nog steeds toonaangevende prestaties leveren waarmee het bedrijf de noden van de markt kan bijhouden.

Bovendien was de vorige oplossing ook aan het einde van haar levenscyclus (6 jaar) en de staken eerste kleine staken de kop op: toegang tot het systeem begon wat langer te duren of applicaties die trager openden. “De vorige IT-omgeving was redelijk traditioneel opgebouwd en sterk afhankelijk van de hardware. Bepaalde zaken waren nog mogelijk, maar een pad naar de cloud uitstippelen was hiermee niet mogelijk”, verduidelijkt Christof Ugau, Solution Architect en managing partner bij partner ePact.

LEAN & MEAN: BETAALBARE EENVOUD MET VMWARE VSAN

De nieuwe oplossing moest performant zijn en Modemakers had een voorkeur voor moderne technologie – liefst met toonaangevende en kwalitatieve merken. Daarnaast moest de oplossing heel eenvoudig te beheren zijn. Giovanni: “Dat is een belangrijke trend in de markt. IT-beheerders willen niet meer te veel tijd spenderen aan het dagdagelijks beheer van servers, dus kiezen ze voor gebruiksvriendelijke oplossingen.”

Voor dergelijke aanpassingen en grote projecten doet Modemakers steeds een beroep op integrator ePact, al meer dan 15 jaar hun vertrouwde IT-partner. Op hun advies werd de oude VMware vSphere 5.5 oplossing vervangen door een recentere versie van vSphere (6.7) en werd deze aangevuld met vSAN 6.7 en een vSAN Remote Offfice Branch Office licentie (ROBO 25 VM pack). Christof Ugau: “Dit bewijst dat deze oplossing ook interessant kan zijn voor kleinere klanten. Iedereen moet immers mee in op de digitale trein.” Alles werd geïnstalleerd op Dell vSAN Ready nodes. De omgeving is volledig redundant opgezet, met een stretched vSAN setup. Wat maakt dat wanneer er een server zou uitvallen – een paar maanden eerder was er een stroomstoring in de buurt met gevolgen voor de server – er geen impact is op de business. “De nieuwe oplossing geeft Modemakers meer flexibiliteit en effent ook het pad naar de cloud”, vertelt Christof Ugau.

De rol van partner ePact in het traject is niet te onderschatten. “Een relatie opbouwen kost tijd en geld. ePact kent ons en wij kennen hen waardoor er veel wederzijds vertrouwen is. En uiteraard beschikken ze over de nodige expertise en kennis van de VMware-oplossingen om zo’n traject tot een goed einde te brengen”, aldus Giovanni Govaerts. De implementatie verliep stapsgewijs maar heel vlot. “Het meest ingrijpende was de migratie van de fileservers. Maar we hebben alles tijdens de kantooruren kunnen implementeren. Ik denk dat we maximaal 1 uur downtime hebben gekend, maar onze medewerkers hebben daar nauwelijks iets van gemerkt.”

“Voor mij als IT-manager is het eenvoudige beheer de grote meerwaarde van VMware vSAN. Voor onze gebruikers dat ze – ongemerkt – hun efficiëntie en productiviteit minstens kunnen behouden.” 

Giovanni Govaerts | IT Manager Modemakers

Giovanni Govaerts IT Manager Modemakers

MEER FLEXIBILITEIT EN BUSINESS CONTINUITY VERZEKERD

Met een VMware Hyperconveged Infrastructure (HCI)-oplossing op hardware van Dell Technologies (Dell vSAN Ready Nodes) kan Modemakers het beheer van de infrastructuur nu vereenvoudigen en kan de onderneming beschikken over de flexibiliteit om eenvoudig wijzigingen aan te brengen die de toekomstige bedrijfsnoden ondersteunen. Voor Modemakers was eenvoud in beheer het belangrijkste aspect. “Wat we al kenden van de eerdere vSphere-oplossing, vinden we nu ook terug in VMware vSAN. Hierdoor kunnen we heel eenvoudig en gecentraliseerd onze storage beheren vanuit de al gekende VMware vCenter Server managementtool”, aldus Giovanni Govaerts.

De nieuwe oplossing maakt de systemen ook performanter. “Workloads gaan sneller, maar ROI-gewijs was de insteek van deze investering vooral preventief: een stabieler en performanter systeem om mogelijke downtime te vermijden.”

“Het is de software defined infrastructure oplossing van vSAN die Modemakers meer flexibiliteit biedt en een traject naar de cloud mogelijk maakt. Het vernieuwde on-premise datacenter stelt Modemakers in staat om alles in de cloud te draaien. Doet er zich morgen een probleem voor, dan is Modemakers op 1 dag terug up and running in de cloud”, vertelt Christof Ugau, managing partner bij ePact.

EEN BLIK OP DE TOEKOMST

Op korte termijn bekijkt Modemakers – mede door COVID-19 – om een webshop uit te bouwen. De technologie is er maar de uitdaging daarbij is eerder logistiek: interne processen voor orderverwerking, klaarzetten voor verzending, de verzending, retourgoederen, …   Bovendien zal die webshop in de cloud draaien waardoor die geen impact heeft op de backoffice infrastructuur.

Alles naar de cloud migreren is op korte termijn zeker geen optie. “Voorlopig zie ik er geen meerwaarde in. We hebben momenteel 1 kantoor, met weinig mensen die moeten thuiswerken. Maar stel dat we doorgroeien naar 50 winkels of een overname doen en met meer dan 50 kantoorwerkers zouden zitten, dan kan het eventueel wel een oplossing zijn. De huidige oplossing laat ons toe om die omslag snel te maken.”

Logo Modemakers

Modemakers

Fashion Retailer

Modemakers is een fashion retailer in België (Vlaanderen) die focust op lokale verankering en een unieke winkelbeleving. Modemakers heeft 11 winkels en is heeft zijn hoofdzetel in Temse. Het is een multimerkenwinkel die kleding voor vrouwen, mannen en kinderen verkoopt.

VMWARE FOOTPRINT

  • VMware vSphere®
  • VMware vSAN™
  • VMware vCenter Server®
  • Dell vSAN Ready Nodes

RESULTATEN IN EEN NOTENDOP

Computer analytics

IT en moderne opslagtechnologie ondersteunen strategische bedrijfswaarde van winkels in eigen huis.

Storage icon

Opslagcapaciteit is geen probleem meer.

Lamp icon

Het IT- en storagebeheer is sterk vereenvoudigd.

Klok icon

Business continuity is verzekerd.