Hoe blijf je productief tijdens langdurig thuiswerken

Werk jij tegenwoordig ook van thuis uit? Is het moeilijk om je te blijven concentreren? Geen probleem, we’ve got you covered! 

1. ONTWIKKEL EEN OCHTENDRITUEEL

Het werkt averechts wanneer je onmiddellijk na het opstaan plaatsneemt achter je computer. Zorg daarom eerst voor wat me-time of tijd met je gezin. Maak voor jezelf een lekker (& gezond) ontbijt klaar, geniet van een lange douche of ga enkele kilometers lopen. Ga op zoek naar datgene dat het beste voor jou werkt!

2. BAKEN JE WERKRUIMTE AF

Zorg voor een eigen werkruimte in je huis, wij geven de voorkeur aan een ruimte mét een deur. Dit is nog een duidelijker signaal voor jezelf en je huisgenoren dat je aan het werk bent wanneer je in deze ruimte bent. Laat op het einde van de werkdag je werkplek ordelijk achter zodat je de volgende dag onmiddellijk van start kan gaan!

3. STEL EEN TO-DO LIJST MET PRIORITEITEN OP

Start je dag met het lezen van je e-mails en begin met het oplijsten van jouw prioriteiten voor die dag. Doe dit met behulp van overzichtelijke to-do lijsten waarbij je de belangrijkste zaken bovenaan plaatst. Zorg ervoor dat je realistisch bent. Enkel zo zal je een voldaan gevoel hebben wanneer je alles op jouw lijst hebt kunnen doorstrepen!

4. GUN JEZELF REGELMATIG EEN PAUZE

Push jezelf niet om 8 uur aan één stuk te werken, niemand kan zich zo lang concentreren! Werk in de plaats daarvan met ‘blokken’ van enkele uren en gun jezelf nadien een korte pauze. Je zal merken dat je nadien met nieuwe energie aan de slag kan en productiever bent dan hiervoor.

5. LAAT THUISWERK JE LEVEN NIET OVERNEMEN

Zoals we al in stap 1 aangaven, is het belangrijk om een duidelijke lijn te trekken tussen het werk- en het normale leven. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor anderen in je directe omgeving. Zorg ervoor dat je niet te lang werkt en ken je eigen grenzen. Wanneer de werkdag erop zit, doe je laptop niet opnieuw open en gun jezelf rust tot de volgende werkdag.